Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Због чега сам баш ову дестинацију одабрао са почетак писања блога нисам баш сигуран. Можда је разлог зато што се на нету ретко где може наћи нешто о Старој планини, можда зато што више преферирам планину као место за путовање са циљем правог одмора, а можда и зато што је то био мој први прави роад трип са којим сам се сусрео.

 

Београд августа месеца 2015.године, 7 дана источне Србије ме чека, ваљало би искористити их максимално, зато на пут крећемо “раном” зором у 10х. Пут за који сам се одлучио до Јабучког равништа (локација хотела) води преко Зајечара, па је тај град одабран за успутни стоп где се може преноћити.

 

Stara-planina-23

Непосредно пред Зајечар лако је уочљиво скретање за археолошко налазиште Ромулијана где нам је намера већ приликом поласка била да свратимо. Реч је о античкој римској палати Felix Ромулиана која је утврђење римског цара Гаја Валерија Максимилијана Галерија коју вреди посетити, а о којој ћу у неком од наредних текстова писати заједно са Гамзиградском бањом и градом Зајечаром као заокруженом целином.

Stara-planina-1

После неизбежног испијања по којег Зајечарца и ноћења путовање је било могуће наставити. До Књажевца нас је послужио добар асфалт, међутим одатле до крајњег циља иде се кроз села, путем који једва да се може назвати тим именом с обзиром да је ко би га знао када рађен и да више личи на неку добро утабану широку стазу. Када ставим на страну ту чињеницу природа која га окружује је дивна, уживање је возити кроз котлину сеоске речице, преко старих мостића и на обронцима посматрати стада оваца којих у овим крајевима има поприлично.

Уз помоћ навигације (препорука iGO или Here WeGo на play сторе-у free и ради у offline режиму) која је по мом мишљењу на сваком путу један од незаобилазних сапутника и вођени путоказима проналазимо наш хотел на Јабучком равништу (10% линк за резервацију смештаја Хотел “Стара планина” ex. “Falkensteiner”). Када погледате њихову понуду са гратис ноћењима и ставите на папир, уз пун пансион и све што хотелски комплекс пружа цифра је сасвим коректна (П.С. ово се односи на летњу варијанту, зимска је већ друга прича). Храна је одлична тако да поред класичних ствари са менија хотелских ланаца овде можете наћи и више врста локалних сирева и домаћих вина из ових крајева Србије.

Stara-planina-2

Мало је рећи да су околина хотела, стазе за шетњу, шуме и видиковци дивни. Иначе недалеко од хотела можете се окрепити на адаптираном извору ледене планинске воде која потиче од поточића који извире испод четинарске шуме.

У околини се налазе и дрвене кућице где мештани овог места продају органске производе, међу којима се истичу боровнице.

Различите бесплатне активности и шетње постоје у организацији хотела, тако да се можете определити чак и за пењање на други по висини врх Србије Миџор (2169м нмв.) Ми као мање искусни планинари бирамо шетњу у сопственој режији где таргетирамо врх Бабин зуб (1758м нмв.) до кога се може доћи пешке или жичаром која у летњим месецима ради једним даном викенда.

Решили смо да кренемо пешке, дисање пуним плућима окрепљује, самим тим није тешко освојити и неки виши врх. Уз цео пут нас је пратила, за нас децу из града, незамислива тишина, ту тишину каткад прекине жубор потока који се само изненадно појави и пресече утабану стазу.

 

Како би успон био још лакши природа се побринула да ова планина буде идеално место за раст дивљих малина које можете путем убрати и у сласт појести.

После неких сат времена успона и напорног хода све се исплатило, вредело је сваке капи зноја.

Stara-planina-13

Следећег дана нисмо били толико одважни, па смо се определили за стазу која има мање успона (што је реално незамисливо на овој планини, ал’ ајде). Лево од Бабиног зуба пут води до планинарског дома, где можете наћи фин смештај и укусан оброк локалног карактера.

Прошавши планинарски дом продужили смо даље ка успону за Миџор. Иако нисмо имали намеру да кренемо ка врху нека знатижеља нас је натерала да наставимо бар још мало, где наилазимо на невероватно добро лоциран кафић који носи оригинално име, “Плажа”.
 
Зашто је тако назван схватамо истог тренутка када смо пришли мало ближе, сунцобрани разапети на узвишењу, постављене лежаљке и опет тај много пута поменути поглед који за разлику од оног са праве морске плаже гледа на Миџор са једне стране, Бугарску са друге и на долину која се испод тог пропланка протеже са треће.

Ову малу паузу од свакодневних обавеза и леп једнонедељни планински одмор завршили смо роштиљем који је у организацији хотела одржан на базену уз живу свирку и врло укусну како храну тако и музику.

Овде ћу завршити овај кратки путопис и остати у нади да ћете наставити да читате моја пискарања и да ћете било ову, било неку следећу авантуру прекопирати и у сопственој режији остварити.

За све сугестије, питања, похвале или критике на располагању сам 🙂 Очекујем ваше коментаре, а можете ми и писати директно путем мејла или преко форме на овој страници.

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ