Како до Сегедина без вињете и гужве на граници

Први пут када сам ишао у Мађарску колима нисам ништа хтео да препустим случају, гуглајући сам се сусрео са гомилом савета како путовати, где паркирати, који су прописи, где је вињета потребна, да ли има путарине, које граничне прелазе користити и слично. У наредним текстовима који ће се појављивати у секцији САВЕТИ имаћете прилику да између осталог сазнате одговоре на нека од горе поментутих недоумица које свако од нас возача има. Првим текстом којим отварам ову тему укратко ћу вас упутити како да дођете до Сегедина било ради шопинга или ради неког викенд одмора и уживања у граду који је мало је рећи прелеп и занимљив нама из Србије.

 

Као што рекох у уводу, овај чланак ће вам рећи како да на два начина, било да долазите из правца Београда – Новог Сада или из правца Суботице стигнете до Сегедина без плаћања вињете.

 

Напоменуо бих да је вињета за Мађарску обавезна на свим аутопутевима и већим магистралним путевима који спајају делове аутопута са обилазницама (конкретан пример око Будимпеште). Такође постоје и такозване “жупанијске” вињете за одређене делове државе, али о њима можда у неком другом чланку, за вас овде нису битне. Што се тиче додатних информација о путевима који захтевају вињете можете се информисати на web адресама у наставку (линк1линк2линк3).

 

ПУТ ОД БЕОГРАДА – НОВОГ САДА

 

Возећи аутопутем Е-75 пред сам гранични прелаз Хоргош – Röszke потребно је сићи са аутопута и проћи кроз град Хоргош. Како би било лакше да се снађете пратите путоказ на коме стоји натпис КАЊИЖА ХОРГОШ и ту се искључите са аутопута, затим прођите поред Хоргоша све време возећи улицом “Сегедински пут”.

Овај пут ће вас равно одвести до граничног прелаза ХОРГОШ 2, након тога само наставите путем који носи ознаку “5” и он ће вас одвести до Сегедина.

 

* битно -> Овај гранични прелаз је искључиво намењен моторним возилима и ради од 7ч до 19ч

 

ПУТ ОД СУБОТИЦЕ

 

Уколико се крећете из смера Суботице потребно је проћи Палић, затим надвожњаком преко аутопута Е-75 и пратити путоказ који води ка месту Бачки Виногради, улица која носи назив “Београдска” је она којом морате ићи како бисте стигли до истоименог прелаза као и место поред кога пролазите БАЧКИ ВИНОГРАДИ.

Након преласка границе наставите ка месту Мóрахалом где се налази и чувена бања, прођите кроз њу и наставите улицом “Иствáн Király” која ће вас одвести на пут који има ознаку 55 (путеви у Мађарској). Овим путем се за неких 20 до 30 минута стиже до Сегедина.

 

* битно -> Овај гранични прелаз је такође намењен искључиво моторним возилима и ради од 7ч до 19ч

Желео бих на крају само још да напоменем да коришћењем неког од ова два гранична прелаза штедите доста како у шпицу сезоне, тако и ван ње јер су задржавања у просеку око 20ак минута док бисте на граничном прелазу ХОРГОШ чекали вишеструко пута дуже, током летњих месеци и до 3 сата.

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ

Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Северна страна Старе планине. Смештај, обилазак, рута… Све што бисте хтели да знате о посети овом бисеру Србије који се налази у Источној Србији.