zapadna srbija hrana

Укуси Западне Србије – Традиционална jела

За разлику од уобичајених путовања где вам причам о томе како сам се спаковао, сео у ауто и јурцао од једног места до другог овог пута нешто мало другачије из моје “кухиње”, са акцентом на кухиња и то из оправданог разлога.  

Данас вас водим на путовање које се мери не километрима, већ залогајима. Путовање кроз Западну Србију, али кроз најпознатија јела овог краја.

Зашто баш Западна Србија? Можда зато што је то крај који пружа оно најаутентичније од наше традиције, можда зато што ми је срце запело за печење из Чачка или је нешто треће ко ће га знати.

Чачанско печење: Више од традиције

 

Ако мислите да знате шта је право печење, а нисте пробали чачанско, не знате шта пропуштате. Ово није само јело, ово је празник за сва чула! Замислите месо печено до савршенства, тако да се топи у устима, а око вас арома букових дрва. Има нешто посебно у том ритуалу печења, где време као да стане, а све што постоји је тренутак када залогај стигне до ваших усана. Да ли сте Драгишин или Бранов фан мање је важно, нема грешке ни код једног, а ни код другог.

cacansko pecenje

Ваљевска гибаница: Умотана у тајне

Ваљево, пријатељи моји, није само град историје и културе, већ и град гибанице. Али не било какве, већ гибанице гужваре која мами уздахе пролазника. Она није само јело, она је доживљај – сваки залогај прича причу о рукама које су је спремале, о традицији која се преноси из генерације у генерацију. Неки је и дан данас користе у синонимима када је нешто фино подмашћено и сласно, за то веле “четничка гибаница”.

valjevska gibanica

Ужичка комплет лепиња: Светско чудо Србије

 

Када мислите да вас више ништа не може изненадити и обрадовати непце, стиже директно из Ужица, аутентична комплет лепиња. То је тај моменат када схватите, храна може бити револуција. Сочна, богата, с причом која се крије иза сваког залогаја. То је више од оброка, то је манифест љубави према ономе што је наше, аутентично без премца.

Колико је заста добра говори не само неко ко је као ја може јести за сваки оброк год, уз повремено јаче лупање срца, већ и неки стручнији аудиторијум. Веровали или не ово светско, а наше чудо од оброка је проглашено за најбољи доручак на свету у 2023. години. 

komplet lepinja

Златиборско мезе: Довољан разлог за путовање:

 

Златибор, ах, тај Златибор… Не само да зове својим пејзажима, ваздухом, климом, већ и оброцима који чине да пожелите да се никада не вратите са путовања. Златиборско мезе је оно због чега се километри не броје. Сваки залогај је прича за себе, било да се ради о проји, пршути или кајмаку који се топи у устима. Дочарао бих и звуком, али вештачка интелигенција још није толико напредовала да текст има и звук.

Спортски ентузијасти ће пронаћи Спортску халу “Језеро” у непосредној близини Кладовског језера, која служи као важан центар за спортске догађаје и такмичења у региону.

zlatiborsko meze

Где све ово пробати?

 

Овде нећу рекламирати никога, било да изаберете неку од чувених чачанских печењара, ваљевских кафана или етно села која крију око Ужица, нећете погрешити. Свако место има својупричу, мирис и укус. И да, оно битно није важно само шта једете, већ и где, с ким и зашто. Западна Србија то зна боље од свих, а и људи из ових крајева међу којима имам заста дивне пријатеље.

Зашто сам баш ове дестинације одабрао… Можда зато што сам желео да поделим с вама оно најлепше што наша земља нуди, али не само кроз природу и историју, већ и кроз укусе који памте. Или можда зато што верујем да свако од нас заслужује да доживи тај осећај кад се на једном месту споје лепота, традиција и гастрономија.

Ако ништа, надам се да сам вас инспирисао да кренете на своје путовање, да истражите, пробате и уживате. Јер, верујте ми, Западна Србија је право место за то. Место где сваки залогај прича причу.

Овим сам хтео да вам пренесем дух Западне Србије, да осетите те укусе, мирисе, и да вас можда, ко зна, подстакнем да кренете на истраживање. Не само стаза и путева, већ и оних малих, скривених места пуних укуса који враћају у прошлост, али и пуних прича које тек чекају да буду испричане. Западна Србија вас чека.

Пријатнан оброк желим!

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ

Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Северна страна Старе планине. Смештај, обилазак, рута… Све што бисте хтели да знате о посети овом бисеру Србије који се налази у Источној Србији.