Чаробни хук водопада Бледерије

Други текст који пишем на тему Националног парка Ђердап има намеру да вам приближи једно скривено место до кога не иде велики број туриста приликом посете националном парку и у томе греше, јер је заиста чаробно. Први текст који сам писао о Ђердапу и његовим лепотама можете погледати овде.

 

Споменик природе „Бледерија” налази се на истоименој реци у подножју планине Мироч, мистичан је као и цео источни предео наше земље који својим каменим врлетима, највећим подземним дворанама Србије, кањонима и водопадима представља праву посластицу за љубитеље природе и пустоловина. Драгуљ овог природног феномена представља истоимени водопад.

Водопад се налази 4 километра од села Река, где уколико долазите сопственим возилом предлажем да паркирате и да се земљаним путем, који прати изузетно живописна околна природа, упутите у лагану шетњу ка водопаду. Како бисте се лакше снашли када идете у смеру Брзе Паланке на самом улазу је постављен знак да се водопад налази десно, одакле идете до поменутог села Река од ког можете наставити пешке.

 

Околина овог заштићеног простора прекривена је храстовим и буковим шумама. Овде се може више од 70 врста лековитог биља.

На путу до водопада неопходно је да пређете преко потока, такође и преко два изузетно уска мостића (између осталог и из овог разлога није препоручљиво ићи колима). Када сте све то прошли, остаје вам још да се спустите стрмом падином до самог водопада. Падина јесте поприлично стрма и у пролећним и јесењим данима уме да буде клизава, но као помоћ вам могу послужити дрвено-земљане каскаде налик на степенице тако да се уз опрезно корачање можете спустити до самог врела и водопада.

 

Бледеријски водопад је локацијски смештен 30 километара од Кладова, у Борском округу и свакоме ко је у посети хидроелектрани Ђердап или Кладову бих препоручио да одвоји време и дође до овог природног феномена. Оно што је карактеристично за реку Бледерију је да тече у правцу југ – исток, примајћи воде Суваје и Соколовице, те даље наставља као Бледерија да се спаја са Равном реком, како би се одатле улила у Дунав.

Река Бледерија извире на надморској висини од 190 метара, док водопад достиже висину од 7 метара, он се преко бигрене погаче (седиментна стена) обрушава у облику водене завесе, а након тога доспева у бигрену каду која је формирала мало и бистро језеро.

 

Вода изгледом подсећа на смарагд, а зелене и плавозелене нијансе је чине посебном и примамљивом, међутим, многи нису чули за овај водопад, те он и даље важи за мирно и не толико посећено место.

Уколико сте били на Старој планини и волите је као што је и ја волим приметићете невероватну сличност са водопадом Велики Бигар, који се налази на око 450 метара надморске висине, смештен у близини села Кална. Ипак ово је знатно мањи водопад, али лепоте му не недостаје.

Многи саветују да је боље да дођете ујутру, због положаја Сунца, те да је тада утисак потпуно другачији, али нећете се покајати и да дођете поподне. Са десне стране, пре него што пређете речицу ка локалним домаћинствима налазе се клупе са столом, на овом месту можете сести и направити пикник или просто уживати у тишини и миру.

 

Наравно све то уз пажњу према природи и одговорност према нашој земљи без остављања ђубрета за собом. Оно на шта, и даље малобројни, посетиоци указују јесу пластичне флаше и пластичне кесе које се вијоре као симбол људског немара. Будимо људи према природи и сачувајмо је за будуће генерације 🙂

 

Рекавши ово охрабрујем вас да се упутите ка овом чаробном месту и да уживате у природи. До новог текста вас поздрављам!

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ

Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Северна страна Старе планине. Смештај, обилазак, рута… Све што бисте хтели да знате о посети овом бисеру Србије који се налази у Источној Србији.