Најстарије људско насеље у Европи, наш Лепенски Вир

Много времена је прошло од када сам последњи пут био на овом месту, тада помало запуштено археолошко налазиште мени као још увек основцу није остало у богзна каквом сећању, те сам због тога решио да поново посетим овај драгуљ који наша земља поседује. Нисам погрешио, сигурно ћу за коју годину доћи поново, а до тада ћу се трудити да свакога од вас подстакнем да исто учините.
Данашње, реновирано археолошко налазиште Лепенски Вир је нешто чиме треба да се поносимо, да о томе причамо јер је заиста јединствено у целом свету. Толико добро очувани остаци културе народа који су живели у периоду мезолита ретко где се могу пронаћи и видети у оквиру овако импозантног амфитеатра.

Лепенски Вир је праисторијско археолошко налазиште смештено у строгом резервату природе, делу Националног парка Ђердап, у непосредној близини Доњег Милановца.

 

Интензивним археолошким истраживањима подручја Ђердапске клисуре, од 1965. до 1970. године, откривено је више насеља из праисторије, али се само насеље на Лепеноском Виру одликује јединственим налазима и непрекидним трајањем кроз векове. Током ископавања која су у периоду од 15 година на том простору вођена откривено је чак седам фаза насеља и 136 објеката који су грађени још пре 9000. година.

 

Лепенски Вир представља изузетно значајно и по много чему јединствено праисторијско налазиште. На овом локалитету издвојена су насеља која припадају раном мезолиту, од 9500. до 7500. године пре нове ере (Прото Лепенски Вир), позном мезолиту, од 6300. до 5900. године пре нове ере (Лепенски Вир ИИ) и раном неолиту, од 5900. до 5500. године пре нове ере (Лепенски Вир ИИИ).

Оно што Лепенски Вир данас чини познатим и препознатљивим у свету јесу открића која се хронолошки везују за период мезолита. Плански подизана насеља са стаништима и светилиштима трапезоидне основе, некрополе које указују на посебне погребне ритуале, монументалме скулптуре од камена, те бројни налази од кости и камена сведоче о томе да ово налазиште није било само насеље, већ и сакрални центар. У време када је откривен, Лепенски Вир је представљао изоловани феномен, а та ситуација се није битно променила до данас.

 

За разлику од других делова Европе, у којима постоје само оскудна сведочанства о мезолиту, на Лепенском Виру су пронађени остаци који омогућавају целовиту реконструкцију културе, уметности и друштва тог перида.

 

За културу Лепенског Вира везују се, поред истоименог локалитета, и многа друга мезолитска налазишта на подручју Ђердапа, и са српске и са румунске стране, попут Власцам Падине, Хајдучке Воденице, Икоане, Ветрерани терасе, Куине Туркулуи и других.

 

Неолитска насеља Лепенског Вира показују класичне манифестације старчевачке културе, преласка на седелачки начин живота, промене у економици и појаву керамике. Лепенски Вир је стално у средишту интересовања домаће и светске научне и културне јавности и предмет је бројних и контраверзних научних расправа.

Откривена плански грађена станишта-светилишта, алатке од костију, рога и камена, знаци резану у коштане и камене предмете, накит, предмети и монументалне скулптуре променили су научну слику о млађем каменом добу на простору Европе. Када је откривен Лепенски Вир је представљао невероватно откриће светских размера, а тај утисак о значају није се променио ни до дана данашњег.

 

Јединствени урбанизам и архитектура културе Лепенског Вира препознаје се по карактеристичним основама објеката и кућа-светилишта и по каменим скулптурама, најсавременијој монументалној каменој пластици у Европи. Скуилптуре су представљале божанства становницима Лепенског Вира, неку врсту камених идола који приказују људску фигуру у целини или само као карактеристично обликовану главу.

Комплекс Лепенски Вир, за чије потпуно дочаравање је потребно и препоручљиво да га посетите, састоји се од:

 

  • централног дела који представља налазиште
  • сталне поставке покретног материјала
  • мале биоскопске сале (филм који вас уводи у причу о Лепенском Виру траје 15мин и пушта се константно)
  • амфитеатра
  • пунктова са виртуелним презентацијама (врло занимљиво и интерактивно)
  • реконструисане куће Лепенског Вира

 

Слике које у оквиру овог текста можете видети вам могу само дочарати део онога што се на овом простору може видети. Најискренија препорука је да се за први слободан викенд упутите ка овом налазишту и сопственим очима доживите велелепност овог епохалног открића, а и уживаћете и у друштву локалних мачака и једног дивног пса 😉

Овај текст је први у низу који пишем на тему заимљивих места које можете посетити на простору Националног парка Ђердап. Пратите блог и у наредним текстовима покушаћу да вам кроз текст и фотографије дочарам шта све овај простор нуди, али и да вас тим текстовима подстакнем да и сами кренете на излет у ове пределе.

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ

Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Северна страна Старе планине. Смештај, обилазак, рута… Све што бисте хтели да знате о посети овом бисеру Србије који се налази у Источној Србији.