Скривено средњевековно утврђење на југу Бачке

На неочекиваном месту у сред равнице, поприлично далеко од било које реке за коју се многе тврђаве наше Србије везују, сместила се Тврђава Бач.

 

Тврђава у Бачу представља најзначајније и најбоље очувано средњевековно утврђење на подручју Војводине. Локалитет, на коме је тврђава изграђена, сведочи о дугом низу векова коришћења овог природно одбрањивог терена, који је своју судбину везао за реку Дунав, природну границу међу народима и цивилизацијама.

 

Основа тврђаве је у облику трапезоида и тиме је прилагођена облику терена. На угловима се налази пет кула које су међусобно повезане бедемом ширине око два метра и висине чак дванаест метара са све стрељачким стазама. Куле су различитих облика и димензија. Посебну пажњу привлачила је кружна кула са великим балконима.

ЛОКАЦИЈА

 

  • Бачка Тврђава се налази на самом југу Бачке (западна Војводина), у месту Бач.
  • Од Београда је удаљена нешто мање од 2 сата и до ње је потребно прећи око 160км.
  • Аутобуска повезаност је такође добра, тако да уколико сте у Новом Саду могуће је редовним линијама до Бача.

ЖИВОТ ТВРЂАВЕ

 

Настанак дела данашње тврђаве, везује се за период од 1338. до 1342. године, када је краљ Карло Роберт Анжујски ојачавао границе свог краљевства. Ово је време успона цара Душана и међусобних српско-угарских ратних сукоба где је краљ Карло био у великом страху од нашег цара.

Наредни период у којем је ова тврђава имала значај је време турских похода. Бач је први пут пао у турске руке 1526. године, након битке на Мохачу, када је војску предводио султан Сулејман Величанствени. Турци су коначно запосели бачку трврђаву 1529. године, а власт су успоставили тек након 14 година. У дужем периоду турске доминације тврђава је била у дубокој позадини, са малобројном посадом. Драгоцене податке о Бачу, трвђави и подграђу оставио је Евлија Челеби.

Током посете Бача 1665. године, записао је, између осталог: „То је дивна тврђава на једном језеру које добива воду из Дунава, има четвороугаони облик, а сва је сазидана од цигле… У овом граду налази се још једна велика кула; то је права косморама, која је окренута према језеру. На њој се налази дивно одмаралиште попут царског. То је дворац леп као Хавернек; у њему се састају сви просвећени и искрени пријатељи из града да се одморе и разоноде.“

Судећи по документима и старим гравирама град није значајно страдао током ослобађања од Турака 1686. године.

 

Током Ракоцијевог устанка Бач је претрпео велике губитке, а тврђава је више пута рушена и паљена. Након минирања 1704. године, трвђава је напуштена. Онемогућена да икога више брани и одбрани почела је да живи нови живот – славне развалине. Привлачила је пажњу трагача за благом и оних који су готово бдва и по века разносили опеку и камен.

 

Године 1948. Тврђава у Бачу добила је статус споменика културе, чиме је заустављено даље пропадање и разношење материјала, а отворен пут ка организованој бризи за њено очување.

ДАНАШЊЕ СТАЊЕ

 

Донжон кула са пет етажа је у потпуности обновљен и реконструисан објекат у оквиру тврђаве, где се на првом и трећем спрату налази поставка археолошких експоната ископаних на простору тврђаве. Са својим садржајима кула је доступна за туристичке посете током целе године.

 

Тврђава са подграђем проглашена је за просторну културно-историјску целину од изузетног значаја за Републику Србију.

 

ПРЕПОРУКА

 

Предложио бих вам да се попнете на кулу са које се пружа фантастичан поглед. Уколико сте у могућности, посетите тврђаву у поподневним сатима када можете уживати у заласку сунца и погледу на војвођанска поља. Цела околина и призор су заиста фантастични.

ОКОЛНА МЕСТА ЗА ПОСЕТИТИ

 

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ

Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Северна страна Старе планине. Смештај, обилазак, рута… Све што бисте хтели да знате о посети овом бисеру Србије који се налази у Источној Србији.