Тамо где су живели краљеви – ОПЛЕНАЦ

Да ли Вас занима да мало више чујете о историји нашег народа, прија вам мир и чист ваздух, волите добро вино и квалитетну храну? Уколико су ваши одговори били потврдни онда је ово право место за вас!
Локација на коју вас овим текстом водим је брдо Опленац које се налази на само сат и по времена вожње од Београда, у самом је срцу Шумадије и простире се изнад градића Тополе на магистралном путу који води преко планине Рудник.
Прва импресија коју сам имао приликом уласка на краљевски посед је лепота природе која је овде присутна. Виногради, шарене крошње високих храстова, неописиво чист ваздух и мир који влада када шетате комплексом јасно показују зашто је баш ово био центар краљевске Србије.
Родоначелник династије чији корени потичу из ових крајева и која ће по њему добити име је Карађорђе Петровић. Био је вођа српске револуције (Први српски устанак) која је 1804. године подигнута против  турске власти која је у неким деловима Србије трајала око 5 векова.
Вожд Карађорђе је на овом простору подигао своје утврђење, Топола је постала престоница ослобођене Србије, а унутар зидина некадашњег утврђеног града подигнута је црква (црква Пресвете Богородице) и Карађорђев дом које и дан данас можете видети и који је претворен у музеј.
Историја и приче које можете чути од кустоса музеја не само да држе пажњу, већ вас терају да и сами о томе свему истражите и прочитате. Не бих се много задржавао на историјским чињеницама од којих свака надмашује претходну, али бих вам препоручио да се и сами подсетите ток раздобља историје и да прочитате овај чланак.
Вратимо се сада Опленцу и маузолеју краљевске породице који је централи објекат комплекса. Храм Светог Ђорђа представља династичку гробницу, налази се на самом врху брда и лепотом плени како споља тако и изнутра. Велики број мозаичких фресака краси унутрашњост цркве, а у крипти цркве сахрањени су чланови династије.
Призор и утисак који оставља овај храм су неописиви, а налази се и на мапи споменика културе Србије од изузетног значаја. Приликом посете више детаља о храму можете чути од водича, али се и сами можете информисати на овом лику.
Наредни објекат на који наилазим приликом обиласка је кућа Краља Петра И у којој је овај владар живео приликом изградње маузолеја. Данас је она претворена у изложбени простор за тематске изложбе посвећене краљевској династији Карађорђевић.
 
Такође на сајту www.oplenac.rs можете прочитати више о овом објекту.
Стаза даље води пут капије и излаза из комплекса, ту се уочава врло занимљива кућа. Саграђена је 1911. године у стилу старе српске куће. Ова кућа носи назив “Виноградарева кућа” која у време градње није имала овакав изглед, већ је била омања, а име дугује намени коју је тада имала.
Више пута је током једног века постојања рушена и обнављана, а имала је такође и вишеструке намене у зависности од историјског раздобља. Данас се овде налази стална поставка “Легат Николе Граовца” који је остао упамћен као знаменити српски сликар који је другу половину свог живота провео баш у Тополи.
Ова тура и обилазак ових објеката је на мене оставила велики утисак о томе како је Србија живела некада, како су некадашњи владари живели и размишљали. Без икаквог размишљања бих вам саветовао да први слободан викенд одвојите баш за ову дестинацију и да се попут мене упустите у период пре више од 200 година.

Волео бих за крај још да додам и пар детаља око смештаја који можете иматина Опленцу. Обновљени хотел “Опленац” ће вам за врло приступачну цену пружити изванредне викенд понуде. На њиховом сајту можете пронаћи део са промотивним понудама и одабрати ону која вама одговара. Обновљени хотел нуди и wellness за све који воле и овај вид одмора, тако да сте на правом месту уколико желите комплетан угођај.

 

У склопу хотелског комплекса је и новоотворена винараија са винским подрумом “Стари Опленац” где можете уз дегустацију вина и закуску чути доста тога о производњи вина на овим просторима, сортама грожђа, обићи подрум и много што шта од врло гостољубивог домаћина ове винске куће.

Закључио бих овај текст тиме да се на Опленцу може појести квалитетан и обилан оброк, пробати локално вино, чути много тога о династији Карађорђевић и историји наше Србије од кустоса и водича који ће вам одговорити на свако питање, али поштено одморити од градске гужве.

До неког новог текста и занимљиве дестинације.

ПОДЕЛИ НА

ВИДИ ЈОШ

Stara-planina-13

Када чујеш тишину – СТАРА ПЛАНИНА

Северна страна Старе планине. Смештај, обилазак, рута… Све што бисте хтели да знате о посети овом бисеру Србије који се налази у Источној Србији.